Mark Švan će zauvek biti upamćen po stvaranju jedne od najvećih priča u istoriji televizije. Uvek poznat kao "little show that could"; kada je prva epizoda Tri Hila premijerno prikazana u septembru 2003., bilo je teško zamisliti da će proći 9 godina pre nego što se "spuste zavese". Serija je preživela nekoliko vremenskih prekida, vremenskih skokova i prošla kroz dve televizijske mreže i zaista postala obeležje drame. Za devet godina Mark je ispričao priče likova iz Tri Hila kroz više dimenzija, ali se uvek vraćao svojim osnovnim temama: ljubav, porodica i prijateljstvo. I zato, kada je došlo vreme za pisanje poslednjeg poglavlja, Mark znao da želi da to bude iskreno hvala fanovima.
Ex: Čestitamo na devet godina i predivno finale serije! Napisala sam u mom članku o epizodi da finalnu epizodu doživljavam kao zahvalno pismo fanovima.
Mark: Pa, upravo tako sam ga napravio. Mislim da sam rekao u jednom intervjuu da želim da napišem malo ljubavno pismo fanovima i da im se zahvalim za sve. Znao sam kakav će osećaj biti, nisam tačno znao koja scena i situacija će biti, ali sam oduvek znao kako želim da izgleda. I mislim da smo uspeli.
Ex: Prethodnih godina, znam da je bilo momenata kada niste znali hoćete li se vratiti još jednu sezonu, pa ste morali da pravite epizodu dovoljno dobru i za kraj serije. Posebno prošle sezone, moglo je biti finale serije. Da li je bilo teško ove godine smisliti nešto da se "nakači" na prethodno finale?
Mark: Jeste, jer smo u prethodnoj sezoni imali Džejmija na mostu. Ali, znate, nije bilo tako teško. Želeo sam da bude zadovoljavajuće. U sobi za pisce smo puno pričali o tome šta bi bilo zadovoljavajuće, jer će to biti kraj, i šta je prikladno. I pretpostavljam, vraćajući se tome, želeo sam da vidim celo društvo zajedno. Želeo sam da vidim porodičnu atmosferu. Mnogo ljudi mi je dolazilo (koji su pratili seriju od početka) i govorilo "Bio sam adolescent kada sam počeo da pratim seriju. I sada imam svoju decu i kada sam ih videla sve kako sede u ' Karen's cafe '-u sa decom koja trčkaraju okolo, i njihovi prijatelji, izgledalo je kao porodica". I većina ljudi mi je govorila "Stvarno je uticalo na mene jer izgleda kao moj život". I tako sam samo hteo da osetimo da je Tri Hil još uvek tu i da će se njihovi životi nastaviti i da su svi na dobrom mestu. Tako sam hteo da se završi.
Ex: Uvek sam ovo pitala glumce, ali postoji li jedna ili dve priče koju ste pisali za ovih 9 sezona i koja se izdvaja?
Mark: Uvek govorim o epizodi "školska pucnjava" jer je bila veoma rizična. I imao sam dosta otpora od mojih kolega producenata na seriji. Kada su prvi put čuli ideju bili su malo iznenađeni i uvređeni. Ljudi su počeli da pričaju po Vilmingtonu, glumci međusobno, i svi su bili zabrinuti. I pre nego što sam napisao uvod, Greg Prange je došao kod mene, zatvorio vrata od kancelarije i rekao: "Da li radiš epizodu sa pucnjavom?!" Ljudi su se osećali ugroženo. I studio i mreža su bili zabrinuti. Svi su bili zabrinuti i sećam se da sam im rekao: "Šta vas u našoj seriji vodi na misao da ćemo uraditi nešto pogrešno?" Onda su videli šta sam želeo da uradim sa tim i šta smo emotivno mogli da uradimo, i prihvatili su to. I video sam priliku da uradimo
PSA na kraju. I ono što je bilo odlično u vezi toga je da smo čuli od mnogo ljudi koji su rekli da su počeli všnjačko savetovanje u školi, da su pokazali epizodu njihovim profesorima, da je vojska počela da koristi "anti-bullying" i "anti-hazing". Mnogo pozitivnog je izašlo iz toga. Da ne pominjem kada je Den povukao obarač, priča koju smo dobili...znao sam koliko će to uticati na sve ostale u ekipi. I tako, mislim da je to ta priča na koju smo zaista ponosni.
Takođe, i epizoda "osvajanje državnog prvenstva". Kada je Nejtan bio u sred "tačke ključanja", Hejli su udarila kola, Lukas je imao srčani udar; to nas je dovela na mnogo divnih mesta. Tako da, mislim da su to te dve epizode koje se izdvajaju.